Een Urban Tree wordt verankert in de grond

Duurzaamheid & Veiligheid

Urban Trees bestaan uit een geraamte van Robinia hout (Robinia pseudoacacia), ook wel bekend als Acacia. Dit is de hardste en meest duurzame houtsoort die in West- Europa groeit. Het hout van de Acacia heeft een duurzaamheidsklasse I/II. Dit hout gaat volgens onderzoek 15 tot 25 jaar mee zonder dat het hout rotting vertoond. Urban Tree blijft de bomen monitoren om eventuele rotting tijdig te detecteren en actie te ondernemen. De Urban Tree is verkrijgbaar in drie verschillende maten, namelijk drie, vijf en zeven meter. De verankering is afhankelijk van het model. Het model Static blijft altijd op dezelfde locatie en is niet verplantbaar, deze wordt daarom ondergronds verankerd met beton waardoor hij zelfs met hoogtes tot zeven meter bestand is tegen de wind. Het model Move is verplantbaar waardoor het geraamte verankerd is in de bak. Om voor dit model de veiligheid te waarborgen wordt deze geleverd in hoogtes tot vijf meter, dit maakt hem tevens ook idealer wanneer hij wel verzet moet worden.

Een bij op een bloem

Biodiversiteit

De Urban Tree is niet alleen duurzaam en veilig, maar ook nog eens goed voor de natuur. Een Urban Tree kan de biodiversiteit in de stad enorm ondersteunen en zelfs vergroten. De klimplanten bieden ruimte voor nest- en schuilgelegenheid voor vogels en is door de veelal aanwezige bloei een bron van nectar voor diverse soorten insecten. Door de biologische aanpak van Urban Tree wordt er geen gebruik gemaakt van schadelijke bestrijdingsmiddelen. De klimplanten bloeien doorgaans opvolgend waardoor het product een lange tijd drukbezocht door bijen en vlinders.

Een fel oranje bloem

Luchtzuiverende werking

Zodra een Urban Tree volledig is begroeid met klimplanten, is de luchtzuiverende werking gelijk aan een boom van dezelfde afmeting. Een groot deel van de klimplanten heeft een vetlaagje op het blad waarmee het zeer effectief stikstofoxiden (NOx) en fijnstof kan afvangen.

Een paarse bloem in een Urban Tree

Hittestress

Urban Trees zijn uitermate geschikt voor het reduceren van hitte binnen de stad. De verdamping van de bladeren geeft namelijk evenveel verkoeling als die van de bladmassa van een boom van gelijke grote. Binnen vier tot vijf jaar zal de Urban Tree volledig volgroeid zijn tot in de top van het frame waardoor de bladmassa er niet alleen prachtig uitziet, maar ook nog eens een heerlijk verkoelende schaduw kan bieden.