Duurzame bomen

Een Urban Tree wordt verankert in de grond

Veiligheid

Urban Trees bestaan uit een geraamte van Acacia hout (Robinia pseudoacacia). Dit is de hardste en meest duurzame houtsoort die in West- Europa groeit. Het hout van de Acacia heeft een duurzaamheidsklasse I/II.

Dit hout gaat volgens onderzoek 15 tot 25 jaar mee zonder dat het hout rotting vertoond. Urban Tree blijft de bomen monitoren om eventuele rotting tijdig te detecteren en actie te ondernemen.

De bomen van maat L (7 meter) tot en met maat XXL (12 meter) worden in de ondergrond verankerd om ze de optimale stabiliteit te geven. Per maat is een andere hoeveelheid ondergrondse ruimte nodig om deze stabiliteit te bieden.

Maat S en M staan op zichzelf als de bloembak van voldoende grootte is. Mocht er geen plek zijn voor deze maten bloembakken dan zal een verankering in de ondergrond ook noodzakelijk zijn.

Een bij op een bloem

Biodiversiteit

Urban Tree kan de biodiversiteit in de stad enorm ondersteunen en zelfs vergroten. De klimplanten bieden ruimte voor nest- en schuilgelegenheid voor vogels en is door de veelal aanwezige bloei een bron van nectar. Door de biologische aanpak van Urban Tree wordt er geen gebruik gemaakt van schadelijke bestrijdingsmiddelen. De bloeiende klimplanten worden drukbezocht door bijen en vlinders.

Een fel oranje bloem

Luchtzuiverende werking

Zodra een Urban Tree volledig is begroeid met klimplanten, is de luchtzuiverende werking gelijk aan een boom van dezelfde afmeting. Een groot deel van de klimplanten heeft een vetlaagje op het blad waarmee het zeer effectief stikstofoxiden (NOx) en fijnstof kan afvangen.

Een paarse bloem in een Urban Tree

Hittestress

Urban Trees zijn uitermate geschikt voor het reduceren van hitte binnen de stad. Binnen 4 tot 5 jaar kan de Urbantree tot 12 meter hoog de kroon bedekken. En schaduw creëren.